Pilot ili Fotografija kao inspiracija

Tog jutra je jedva otvorio oči. U toku noći se borio sa ogromnom zelenom zmijom, gasio požar u kući i iznova popravljao onu rupu u kupatilu. Pogledao je kroz prozor, od magle nije moglo ništa da se vidi. Nadao se da će se ipak uskoro razići i da njegov let neće otkazati. Nije imao snage za još jednu borbu. Izaćiće iz kuće dok još ona spava i popiće kafu na aerodromu. Navukao je svoju crno belu uniformu i izleteo iz kuće.

Vozio je polako i oprezno. Magla je počela da se diže, ali je ipak delovalo kao da putu nema kraja. Aerodrom nikada nije bio dalji. Sada je već imao vremena samo da na brzinu popije kafu i krene sa pripremama za let. Novine će ga sačekati kada se vrati. Nije znao zašto svakoga dana čita iste sumorne vesti, samo različito raspoređene, ali to mu je bila rutina. Protrčao je kroz vrata aerodroma, mahnuo uzgred portiru i... joj... Zastao je i video starca koga je zakačio u žurbi. „Oprostite“, rekao mu je. Starac je digao pogled, nasmejao se i odgovorio: „Oprostite sami sebi, dobri čoveče.“ Nije imao vremena da razmišlja o njegovim rečima. Zbunjeno se namrštio, klimnuo glavom i odjuri dalje.

Let nije otkazan. Magla se dovoljno razišla, da će sve ići po planu. Nije ovo prvi put da vozi po smanjenoj vidljivosti. Kontrolor leta je dao znak za poletanje i velika metalna zver je počela da se kotrlja po pisti. Poznata lica oko njega, svi pokušavaju da ostvare prijateljski kontakt. Nema snage za to. Ali u mislima mu je i dalje onaj starac. „Oprostite sami sebi.“ Zar je pored svega morao da ga muči neki starac? Da mu rovari po glavi? Avion se odlepio od zemlje i kroz gusti oblak kretao ka visinama. „Nema ovome kraja“, pomislio je i zatvorio oči.

Činilo mu se da je tako bio satima. Otvorio je oči i pogledao levo i desno. Avion je rašrio svoja krila. Magle više nije bilo. Plavetnilo neba je milovalo trup aviona. Pilot je pogledao ispred sebe. Zlatni sunčevi zraci su mu pali na lice. Neverovatna toplota mu je ispunila telo i misli. Udahnuo je sunčeve zrake, nasmešio se i oprostio sam sebi.

Sky Up by Janos Guljas on 500px.com

Above the Sun by Janos Guljas on 500px.com

Autor fotograija: Janoš Guljaš.


Komentari

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.