Zdravlje  

Multipla skleroza - život i borba sa njom - drugi deo

Zdravlje7

U nastavku intervjua sa mojim drugom, pričamo detaljnije o manifestaciji multipla skleroze, oblicima i simptomima napada. Takođe možete pročitati o potpunom procesu postavljanja nesumnjive i tačne dijagnoze multipla skleroze.

Nastavak

Multipla skleroza - život i borba sa njom - prvi deo

Zdravlje

Multipla skleroza (Sclerosis multiplex) je teška autoimuna bolest koja napada nervni sistem. Oboleli se suočavaju sa činjenicom da će postati trajni invalidi i rano umreti. Većina terapija koje danas postoje su ili opasne po život i način života ili eksperimentalne. Za multipla sklerozu (u daljem tekstu MS) sam saznala kao mala, jer je moja baka po ocu obolela od te opake bolesti. U to vreme nije bilo nikakvog leka koji bi joj znatno pomogao i ona je umrla potpuno nepokretna. Zato, kada sam čula da je jedan moj drug oboleo od multipla skleroze, bilo mi je zaista žao. Razmišljala sam o tome šta ga čeka i pitala sam se koliko mu je teško, ne želeći da mu zaista postavim to pitanje. Međutim, na radost mnogih, on je uspeo da pronađe način da se bori sa MS-om i da nastavi da vodi potpuno normalan život. Nije se izlečio, predstoji mu duga borba, ali i dug život da se tokom njega bori.

Na uspomenu na svoju baku poželela sam da ispričam njegovu priču i da time pomognem drugim ljudima koji boluju od MS-a. Moj drug je pristao i u narednom periodu objaviću seriju tekstova koji sadrže delove intervjua koji sam sa drugom uradila. Jedino što ću poštovati njegovu želju da ostane anoniman, a ukoliko neko bude imao neka pitanja, može se meni obratiti preko kontakt stranice ili preko komentara. Druže, hvala ti puno na ukazanom poverenju i utrošenom vremenu.

Nastavak

Informišite se o genetski modifikovanim organizmima

Zdravlje

Narodni lek kod upale ušiju

Zdravlje

Nešto čega sam se setila da sam koristila kao mala. Odnosno, moja mama je koristila da meni izleči upalu ušiju. Upale ušiju su čest problem kod dece i mogu da budu vrlo bolne. Toliko bolne da dugo ostaju u sećanju.

Dalje

Prirodni lek za heliko bakteriju i čir na želucu

Zdravlje230

Kao što sam i obećala u komentarima, ovaj tekst je posvećen prirodnom lečenju heliko bakterije. U poslednje vreme dobijam mnogo pitanja vezana za heliko bakteriju (helicobacter pylori) i njeno prirodno lečenje, a ispistavilo se da sam baš skoro došla do tih informacija.

Dalje

Prirodno rešenje protiv ešerihije koli (escherichia coli)

Zdravlje36
Svako ko je imao susret sa ešerihijom koli (escherichia coli), zna koliko je ona opaka i opasna. Zato neću da objašnjavam ništa o ovoj bakteriji, ko ne zna šta je, bolje da tako i ostane. Ako uzimate već dugo uzaludno antibiotike, a iako ste tek dobili terapiju, pročitajte tekst do kraja.
Detaljnije...

Novi način dijagnoze i lečenja

Zdravlje2

Preporuka Ministarstva zdravlja lekarima.

U cilju smanjenja redova u čekaonicama kod lekara, nakon kraćeg istraživanja, došlo se do novog načina dijagnoze i lečenja pacijenata. Vrlo je jednostavno i lako se pamti i primenjuje. Na sledećem primeru ćemo vam prikazati kako treba da se ponašate prema pacijentu.
Detaljnije...

Helicobacter pylori i naš zdravstveni sistem

Zdravlje6
Helicobacter pylori je jedna od najčešćih bakterija na svetu. Preko 60% populacije je zaraženo njome. To je jedan od glavnih uzročnika gastritisa, a kasnije čira i raka želuca, ako se ne leči. Pitate se kako da niste dosad čuli za nju. Odgovor leži u našem zdravstvenom sistemu.
Detaljnije...

511

Zdravlje

deo receptaStudenti u našem zdravstvu su oslobođeni od participacije. 511 je šifra za oslobađanje. Kada dobijete recept za neki lek, obavezno proverite da li taj broj piše na traženom mestu. (To se nalazi negde po sredini recepta, sa desne strane, tri polja ispod kojih piše: „Osnov oslobađanja od participacije.“) I nemojte da se ustručavate da tražite da vam ponovo napišu recept, ukoliko to nije slučaj. Standardna cena za participaciju je 40 dinara, ali to može da bude mnogo više, ukoliko piše da nista oslobođeni, a lek se delimično plaća. Takođe(što mi se danas desilo), participacija se naplaćuje prilikom davanja krvi ili za neku drugu laboratorijsku analizu. Jedna sestra mi je odmah tražila novac, a druga se setila da me pita za broj indeksa. Nemojte da dozvolite da vas pljačkaju bez potrebe, studenti ne plaćaju nikakve zdravstvene usluge, osim zubara.

A kad sam već kod zubara, ako ste napunili 18. godina, naplaćuje se i običan pregled, bez ikakve intervencije, 360 dinara. Tako da vam preporučujem, idite kod privatnika, tamo će barem da vam zakažu besplatno.

Mali-veliki saveti

Zdravlje1

Stari ljudi kažu: „Zdravlje je naše najveće bogatstvo!“ Nažalost, živimo u svetu gde se bogatim smatra samo čovek koji ima puno novca, pa mnogi preko tuđeg zdravlja pokušavaju da uvećaju svoje bogatstvo. Današnji zdravstveni sistem to omogućava ili možda tera na to. Ne želim da ulazim u njihove razloge. Na ovim stranama možete pročitati moja iskustva i iskustva nekih mojih poznanika, sa našim „dragim“ doktorima i „divnim“ zdravstvenim sistemom. Naravno, svaka čast izuzecima.

Cilj mi je da vam pomognem da se zaštitite i informišete o svojim pravima, makar o onome što ja znam. Takođe planiram objasniti neke stvari vezane za zdravlje mladih, za koje se često postavljaju pitanja na internetu, a još uvek je velika neinformisanost. Nadam se da ću uspeti da pomognem svojim malim-velikim savetima, jer prava informacija vodi ka laksem rešenju problema.