Anarhizam u slobodnom softveru

Često se ideje o slobodnom softveru poistovećuju sa idejama o anarhizmu. Ova pretpostavka nije daleko od istine, koliko god neki pobornici slobodnog softvera to negirali. Ali postoji anarhizam u slobodnom softveru koji se ne može negirati. U jednoj od najvećih i najuticajnijih GNU/Linux distribucija, Debianu, postoji paket u glavnom repozitorijumu koji se zove anarchism (anarhizam). Anarchism je skup tekstova o anarhizmu koji ima za cilj da objasni najveće zablude o anarhizmu i predstavi anarhizam onakav kakav jeste, a ne kako ga ljudi zamišljaju. To je projekat na kome rade anarhisti iz različitih krajeva sveta, prvi put izdat 19. jula 1996. kao Anarchist FAQ za proslavu Španske revolucije 1936. U opisu paketa u Debianu stoji:
Anarchist FAQ je odličan izvor informacija o anarhističkoj (slobodarsko socijalističkoj) teoriji i praksi. Pokriva sve veće teme od osnova anarhizma do veoma specifičnih diskusija o politici, društvenoj organizaciji i ekonomiji.
Kao što i sami autori kažu, ne morate se složiti sa svim definicijama i mišljenjima, ali to je očekivano za pokret koji se zasniva na individualnoj slobodi i kritičkom razmišljanju. Paket možete instalirati jednostavnom komandom apt-get install anarchism a tekst se može pronaći i na Internet stranicama www.anarchistfaq.org, www.anarchismfaq.org, www.anarchyfaq.org ili www.anarchistfaq.org.uk.

Komentari

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.