Helicobacter pylori i naš zdravstveni sistem

6
Helicobacter pylori je jedna od najčešćih bakterija na svetu. Preko 60% populacije je zaraženo njome. To je jedan od glavnih uzročnika gastritisa, a kasnije čira i raka želuca, ako se ne leči. Pitate se kako da niste dosad čuli za nju. Odgovor leži u našem zdravstvenom sistemu.

Za početak da pojasnim. Iako je više od 60% ljudi na svetu zaraženo sa Helikobakterijom, mnogi od njih nemaju nikakve simptome. Do zaraze najlakše dolazi u detinjstvu, a simptomi mogu da se razviju u kasnijem životu ili nikada. Ako vam ne smeta, onda ne morate ni da je lečite. Međutim, ako imate bilo kakvih problema sa želucem, 90% je verovatnoća da ste zaraženi ovom bakterijom i da treba da je se što pre rešite.

Ovde bih opisala moguće situacije koje su dozvoljene u našem zdravstvenom sistemu.

I tako boli vas želudac, odete kod lekara opšte prakse, on vas uputi kod gastroenterologa i onda su moguća sledeća dva slučaja.

Vi ste iz malog grada, gužve se ogromne i za pregled se čeka mesecima, bukvalno. Ali nema veze, dođete na red i onda vam istekne uput. Do sada još uvek niste ništa platili, sve pokriva zdravstveno osiguranje, pa i novi uput koji morate da vadite. I konačno vas je primio gastroenterolog. Čovek je prezauzet, žuri se na sednicu skupštine, nema vremena da vas mnogo pipa i ispituje. Pošalje vas na snimanje na koje sve sa sličnim simptomima šalje, nakon snimanja vam da nekoliko lekova protiv kiseline i kaže vam da ponovo pokrenete istu proceduru, pošto će taman proći dovoljno vremena do kontrole dok dođete ponovo na red. On „nikad čuo“ za Helicobacter pylori, vi nikad čuli (bar ne od njega) i problem naravno i dalje ostaje.

Drugi slučaj je da živite u Beogradu ili ste uspeli da dobijete uput za neku kliniku u Beogradu. Dolazite na pregled kod informisanijeg (da ne kažem stručnijeg, pošto to ne mora da znači) gastroenterologa. On vam kaže da je najbolje da se testirate na Helikobakteriju, za početak. Jer ako je imate, izlečiva je i sve tegobe će vam nestati. Prirodno, očekujete da uzme papir i da vam napiše uput za laboratoriju. Jer to plaćate na mesečnom nivou, zar ne? Umesto toga, on vam objašnjava kako postoje dva testa, iz krvi i izdisajni, i kako je izdisajni nešto skuplji od onog iz krvi, pa je na vama da izaberete.

Pošto sam došla u tu situaciju, a nisam znala na osnovu čega da izaberem, obratila sam se Internetu. Test iz krvi jeste jeftiniji, ali je nepouzdan. Testira se broj antitela, koja mogu da vam kažu da li sta nekada imali bakteriju, možda da li je imate sad, ali nikako ne govore o tome kako vi na nju reagujete. Antitela ostaju u krvi nekoliko meseci nakon izlečenja, tako da možete da je nemate više, a da vam je test pozitivan.
Izdisajni test je visoke osetljivosti i skoro potpuno pouzdan, neinvazivan i brz. Na žalost, pronašla sam samo jednu privatnu laboratoriju koja vrši to testiranje. Ako je nekom potrebno, mogu da mu pošaljem informacije o njoj, neka me kontaktira preko kontakt strane.

Nisam mogla da se pomirim sa tim da za zdravstveno osiguranje koje plaćamo, ne možemo da se besplatno testiramo na jednu od najrasprostranjenijih bakterija na svetu. Zato sa još malo istraživala i saznala sledeće. Na Kliničkom centru Srbije možete da iskoristite svoje zdrvastveno osiguranje u potpunosti, ali samo ako imate uput od njihovog gastroenterologa. Da li možete tamo da platite, nisam sigurna, jer mi je sestra sa kojom sa razgovarala rekla da to baš nije zakonom regulisano. Takođe sam saznala da može da se plati pregled, koji nije mnogo skup u odnosu na cenu testa. Ali, da li ćete dobiti uput za testiranje kod njih posle tog pregleda, nisam sigurna.

Tako da, ako imate bilo kakve probleme sa želucem, pokušajte da dobijete uput za Klinički centar Srbije, ako ne, testirajte se na Helicobacter pylori na svoju ruku, kad se ionako plaća, a ništa ne boli. Lečenje može biti dugo, ali je moguće potpuno izlečenje i poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja.

Više o ovoj bakteriji možete saznati na sajtu Helikobakter fondacije, http://www.helico.com. Takođe, ako je neko imao neka korisna iskustva u vezi sa ovom bakterijom, volela bih da napiše u komentaru.

Komentari

lela

Ja imam heliko i rekli su mi da moram da je lecim iako nemam nikakve bolove. Pijem terapiju nakon 3 godine 'razvlacenje' i kontrola. Tesko podnosim lekove i zanima me da li postoji mogucnost da dobijem cir ukoliko ne lecim jer nemam bolove? Hvala.

Nisam stručna da Vam odgovorim na ovo pitanje. Ali ako Vam je teško od lekova i ne pomau, trebalo bi da Vam ih lekar promeni ili prekine terapiju, mada napominjem, ovo je moje lično mišljenje. Što se tiče pojave čira, ništa ne znam, pogotovu što ne znam zašto ste se uopšte testirali na ovu bakteriju, ako nemate tegobe. Uskoro ću objaviti tekst o prirodnom lečenju heliko bakterije, pošto sam došla do nekih novih informacija. Pratite sajt i pokušajte sa tim, možda Vam pomogne, a sigurno neće da škodi.

SLADJAN STANKOVIC

NERAZUMEM SE UGASTROLOGIJU ,IMAM PROBLEMA SA STOMAKOM PRE 10 GOD,SAM LEZAO U BOLNICI U VRBASU , I TAMO SU MI SNIMALI SVE MOGUDJE KOLOSKOPIJU,ZELUDAC I ,DOBIJO DIJAGNOZU GASTRO DUDENITIS COLITIS , PAR GODINA NISAM IMAO PROBLEMA,SAD MI SE POGORSALO STANJE ,ZIVIM U MALOM GRADU GDE RADI SAMO JEDAN GASTROLOG I CEKA SE DUGO NA PREGLED A NEMA PRIVATNIH,PIJO SAM NEKE LEKOVE AL SLABO TO DELUJE,JEDINO STROGA DIJETA,KAKO DA UTVRDIM DA LI IMAM TU BAKTERIJU

mladen

poštovani,u potrazi za čuvarkuču sam naišao na više vrsta iste.skrenili su mi da ima i štetnih vrsta(otrovni)pa držim da trebate biti obavezni ukazati vašim čitateljima na tu okolnost.

Zanima me laboratorija koja radi test na helico bacteriju..

Zvonko

Privatna laboratorija na Novom Beogradu u bloku 30 radi ovaj test. Cena 3200 dinara

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.