Helicobacter pylori i naš zdravstveni sistem

Zdravlje6
Helicobacter pylori je jedna od najčešćih bakterija na svetu. Preko 60% populacije je zaraženo njome. To je jedan od glavnih uzročnika gastritisa, a kasnije čira i raka želuca, ako se ne leči. Pitate se kako da niste dosad čuli za nju. Odgovor leži u našem zdravstvenom sistemu.
Detaljnije...

Jedno mišljenje o Debian-u

Slobodan softver2
Ako se pitate koju distribuciju slobodnog operativnog sistema da instalirate, možda vam može pomoći ovaj tekst. Prenosim deo jednog komentara na pitanje: „Koji operativni sistem koristite?“ Autor je čovek koji je promenio mnogo Linux distribucija i ni na jednoj se nije zadržao duže od dva meseca.
Detaljnije...

Društvo ljubitelja Latinske Amerike

Razno3
Najbliži kontakt koji imamo sa španskim jezikom i kulturom Latinoamerikanaca je preko serija. Da li je njihov život zaista takav proverite u prostorijama Cumbres kluba (Beograd, Čumićevo sokače, lok. 45). Cumbres klub je novoosnovano društvo ljubitelja Latinske Amerike. Okupljanja su utorkom i četvrtkom od 18h, za sada, ali to je samo početak. U planu su putovanja po Srbiji, da upoznamo ljude iz Latinske Amerike koji žive ovde ili su u prolazu, sa našom zemljom. Takođe biće i upoznavanja sa Latinskom Amerikom kroz različita predavanja, prezentacije, a i daleka putovanja. Društvo je otvoreno za sve zainteresovane i željno je novih ideja. Možete više pogledati na zvaničnom sajtu društva: www.cumbresclub.com.
Trenutno se u prostorijama društva održavaju besplatni časovi španskog jezika, a u planu je i portugalski. Dobrodošli!

Debian meintejner

Slobodan softver2
Od danas korisnici Debian operativnog sistema mogu da uživaju u novom dodatku za pidgin. Pidgin-microblog omogućava da primate poruke sa mikroblog sistema (Twitter, Laconi.ca i Intenti.ca) u prozorčiću za dopisivanje. Takođe, ako pošaljete poruku u istom prozorčetu, promeniće se status u tim sistemima. Za ovaj dodatak sam odgovorna ja, kao novi meintejner za Debian. Konačno aktivno doprinosim slobodnom softveru.

Još pozivnica za Google Wave

Razno12
Google me je obradovao novim pozivnicama. Prvih osam koji ostave kometar, dobiće pozivnicu od mene, da isprobaju ovo novo sredstvo komunikacije.

Google Wave pozivnice

Razno35

Ko zna za Google Wave, neka ostavi komentar, ko ne zna neka ukuca na Google-u wave i onda ostavi komentar. Prvih petnaest koji ostave komentar dobiće pozivnicu. Pozivnica stiže u roku od dva do deset dana.

Izmena (22.11.2009): Poslate su sve pozivnice. Ako bude sledeća tura, objaviću na sajtu.

Grejanje na PMF-u

Razno2
GrejanjeGrejna sezona je odavno počela, a studenti koji predavanja imaju u zgradi PMF-a (Studenstki trg 12-16) i zgradi Fizičkog fakulteta (Cara Dušana 13) još uvek nemaju grejanje. U amfiteatrima je toliko hladno da je pisanje izuzetno otežano. Vežbe je nemoguće izvoditi u jaknama, tako da je situacija u laboratorijama još gora. Pojedine učionice imaju klimu, pa je trenutno malo podnošljivije, a šta ćemo kad krenu temperature ispod kojih klima ne može da greje? Profesori nemaju validan razlog, neki se isto žale, a pojedini ponesu grejalicu za sebe.

Da ne bude da su svi loši, jedna profesorka Fizičkog fakulteta je donela grejalicu od kuće, da bi se studenti malo ogrejali.

Idem na 43. Gitarijadu

Razno

Proteklih mesec dana blogovi su bili preplavljeni rečenicom

I'm going to DebConf9

(Idem na Debian konferenciju 9). Ove godine se održava u Španiji. Na žalost, ne mogu da se pohvalim da idem na DebConf9, ali zato Gitarijadu neću da propustim, ma šta pričali o njoj. Darkwoo Dub, Sunshine i dobro društvo nadoknadiće sve nedostatke. Vidimo se tamo!

Usporite apt

Slobodan softver

Ovo je jako korisno za sve koji dele internet na više računara i koriste Debian GNU/Linux.

Tekst

Mlada jesen

Poezija

Jeste da je sada leto, ali nije na odmet da se podsetimo šta nas čeka posle ovih vrelih dana.

Pročitaj pesmu