Novi način dijagnoze i lečenja

2

Preporuka Ministarstva zdravlja lekarima.

U cilju smanjenja redova u čekaonicama kod lekara, nakon kraćeg istraživanja, došlo se do novog načina dijagnoze i lečenja pacijenata. Vrlo je jednostavno i lako se pamti i primenjuje. Na sledećem primeru ćemo vam prikazati kako treba da se ponašate prema pacijentu.

Pacijent od petka ima sledeće simptome: kašalj, zapušen nos i teško disanje. Zbog toga u ponedeljak odlazi kod lekara i razgovor teče ovako:

Lekar: Koji je Vaš problem?
Pacijent: Kašljem, zapušen mi je nos i teško dišem.
L: Od kada to traje?
P: Otprilike od petka. Pretpostavljam da je prehlada u pitanju.
L (nakon kratkog pregleda): Da li ste uzimali nešto za kašalj?
P: Lek za iskašljavanje.
L: Aha, a nešto za nos?
P: Jesam, kapi za nos.
L: Da li ste možda još nešto koristili pored toga?
P: Nešto za glavobolju.
L: Hm, da. Pa ne bih Vam davao/la antibiotike, ne deluje mi potrebno.
P: Da, nisam ni ja mislio/la da treba.
L: Nema, nema potrebe. Verovatno je u pitanju prehlada. Znači, nastavite sa lekom za iskašljavanje i kapima za nos. Takođe možete uzeti i nešto za glavobolju, ako osetite potrebu. Kontrola nakon pet dana.
P: Hvala Vam. Prijatno.
L: Doviđenja.

Na ovom jednostavnom primeru smo vam pokazali kako ubuduće treba da se ponašate prema svojim pacijetima. Dakle, u većini slučajeva, prihvatite njihovu dijagnozu i terapiju. Do sada naši pacijenti imaju dovoljno iskustva da se leče sami, a i pristupačnost informacijama putem Interneta se znatno povećala poslednjih godina. Vremenom će pacijenti shvatiti da mogu i sami da rešavaju svoje zdravstvene probleme i gužve u hodnicima će se znatno smanjiti.


Komentari

Marija

Slazem se!:)

MILICA

I JA SE SLAZEM,JA SE LECIM SAMA VEC ODAVNO.IMAM KUCU I NA SELU ,BEREM LEKOVITO BILJE A IMA GA U IZOBILJU NARAVNO ONE TRAVKE KOJE POZNAJEM.OTICI KOD LEKARA DANAS JE PRAVO SAMOUBISTVO TAMO SU GLAVNE CISTACICE PA MED.SESTRE PA TEK LEKARI.NEMAM KOMENTAR.PRE MESEC DANA SAM OSTALA BEZ SESTRE I SAD DA JE SRECE DA JE ZIVA JA JOJ NEBI DOZVOLILA DA IDE VISE NI NA H.TERAPIJE NI ZRACENJA...TO SU POJMOVI GDE SVESNO IDES NA SAMOUBISTVO,ETO ...KAD MI JE OTAC DAVNO NEKAD LEZAO U BG.U BOLNICI PITALA SAM DR.DALI SME DA UPOTREBLJAVA CAJEVE,MELEME I SL.REKAO MI JE OVAKO,,SLOBODNO UZIMAJTE JER TO NEMOZE DA VAM SKODI I NIKADA NEMOJTE DA KRIJETE KAD STE BOLESNI ,PRICAJTE GDE GOD SE I SA KIM NADJETE,JER,UVEK CE NEKO DA KAZE E,CUO-LA SAM DA JE TO DOBRO PA ONAJ JE KORISTIO TO I SL.ZATO POSLUSAJTE SVAKOGA I ,,ZDRAVLJE JE SVUDA OKO NAS SAMO TRABA DA GA DOHVATIMO,,

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.